onsdag, september 24, 2014

Hej föräldrar i år 7



Runbacka skolor har gjort sig ett namn som en skola som ligger i framkant inom IKT  (informations- och kommunikationsteknik) i skolan, med nyfikna besök från hela världen bara det senaste året. Vi har datorer och iPads som vi använder dagligen i skolan och lärare och elever ligger långt fram i den tekniska utvecklingen och användandet av IKT. Vi använder också sociala medier i klasserna, till exempel för att underlätta kommunikation och bedriva undervisning. 

I SO använder jag mig en hel del av sociala medier, så elever i år 7 har därför startat twitterkonton. De behöver inte lägga ut bild, efternamn eller börja följa någon, om de inte vill och de är främst tänkta att använda i undervisningen. Eleverna får själva använda twitter som de vill, men när det gäller tweets som har med skolan att göra, eller om de ska twittra i "läxa" så använder de klassens egna hashtag (#7arun, #7brun). Under den hashtagen kan/ska de t ex kommentera och diskutera aktuella händelser eller ämnen, göra övningar eller skriva åsikter kring något vi undervisar om för tillfället. Det finns också kunskapskrav i SO som handlar om att uttrycka sina åsikter.
Fördelen med sociala medier är att de som tycker det är jobbigt att delta muntligt eller kanske behöver mer betänketid för att vara med i diskussioner kan fundera i lugn och ro och sedan skriva sina tankar. Ofta blir det också givande diskussioner när de kommenterar varandras tweets vilket gör diskussionerna mer levande. Efter jul, när alla i år 7 fyllt 13, kommer vi också att använda facebook under samma premisser, dvs de behöver ingen bild eller efternamn, eller vara "vän" med någon för att delta. Då kommer vi att samla eleverna i grupper på facebook där elever från samma klass tillhör en grupp, och där kommer ev diskussioner och övningar att finnas. Här är en intervju med en lärare som använder facebook på liknande sätt:http://computersweden.idg.se/2.2683/1.363908/facebook-centralt-i-hennes-undervisning

Mer information om vad twitter är hittar ni här: http://www.twittertips.se/vad-ar-twitter
Twittrar ni själva kan ni t ex följa skolans officiella twitterkonto Runbackaskolor (@Runbacka), någon av de många lärare på skolan som twittrar eller följa alla tweets om Runan under hashtag #runbacka.
Hör gärna av er om ni har frågor kring detta! Till exempel via twitter :)


-- 

Mvh
Johan Eriksson
Förstelärare SO 7-9 Runbacka skolor, Sollentuna

måndag, september 22, 2014

Inbjudan till träff för föräldrar i åk 7-9 på Norrvikens skola

Välkommen till en träff för er föräldrar med barn i åk 7-9!

Under våren bjöd vi i fältteamet, i samarbete med era barns skolor, in till föräldramöten efter kännedom om ungdomsfester där det bla förekom droger och alkohol. De mötena resulterade i bla nattvandring och att det blev något lugnare i området. Vi får dock information om att det fortfarande är oroligt, det förekommer fortfarande droger bland många ungdomar och vi tycker att det finns behov av att samlas igen. Då det rör sig om ungdomar från Norrviken, Viby och Runbacka samlar vi denna gång föräldrar från alla tre skolor för att tillsammans diskutera vad som händer i området och vad vi kan göra. Tanken är att ni som föräldrar ska få ett ansikte på varandra och hitta sätt att samverka. Syftet med mötet är att ni ska få ett forum där ni kan diskutera hur vi kan hjälpas åt för att stärka skyddet kring era barn och skapa förutsättningar för att ta hjälp av varandra.Vi har bjudit in Polis, MiniMaria och Fritidsfält.

Tid: Torsdag 2 oktober kl 18.30

Plats: Norrvikens skola, matsalen

Vi hoppas att alla kommer, då ni är de viktigaste personerna för era barn!

/Fältteamet
Ellinor Larsson och Anna-Maria Taawo
08-579 210 65

sok.falt@sollentuna.se

Utflykt med idrottsprofilen år 7-8 onsdag 24/9

Onsdag 24 sept är det dags för idrottsprofilen år 7-8 att ha sin första utflykt. Vi kommer att åka till en höghöjdsbana i Älta.

Eleverna behöver ha med sig oömma kläder och lunchmatsäck, samt gärna ett mellanmål i form av frukt eller smörgås.

Vi åker buss från skolan 8.26 och beräknar att vara tillbaka på skolan ca 14.00. Samling vid skolan 8.10!

Sara och Pelle

fredag, september 12, 2014

Information om 25-årsjubileum och fotografering

Onsdagen den 8 oktober firar vi skolans 25-års jubileum (OBS! Nytt datum!). Vi kommer att fira detta med olika aktiviteter som kommer att äga rum efter lunch under skoltid. Planeringen pågår för fullt.

Fotografering 26/9
7A tar klassfoto kl 13.10-13.30 och porträttfoton kl 13.30-13.50

måndag, september 08, 2014

Besök valstugor onsdag 10/9

Nu på onsdag åker klassen för att besöka valstugor i Sollentuna C.

Lektioner enligt schema fram tills att bussen går 12.35. Eleverna får gå från lektionen i svenska, i god tid, för att samlas vid runstenen och därefter ta bussen. Gemensam hemfärd med buss är kl 14.04 och sedan är skoldagen slut.

Lunch enligt schema på skolan!