måndag, februari 16, 2015

Älskade, Förbannade, Tonåring!
Farsor och Morsor i Sollentuna bjuder in till ett tillfälle att träffa andra föräldrar och nattvandrare som är eller har varit tonårsföräldrar. En förutsättningslös träff över en kopp kaffe för att byta erfarenheter. Datum: 16 februari kl 19.00-20.00.Läs mer här.


fredag, februari 06, 2015

torsdag, februari 05, 2015

Studiedag måndag den 9/2

Vi vill påminna om att det är studiedag på måndag och eleverna är lediga.

onsdag, februari 04, 2015

Utedag med isvaksbad torsdag 12/2

Inför utedagen ”Säker på isen”   

       

Torsdag den 12/2                                                               Fredag den 13/2
8-11 6B                                                                               8-11 6A
11-14 7A                                                                             11-14 7B

Lunch på skolan och övriga lektioner på enligt ordinarie schema. Lättare matsäck med varm dryck behövs, se nedan!

Dagens innehåll:
  • Säkerhetstankar före besök på sjöis.
  • Övningar med isdubb, livlina, borr, pik, såg.
  • Minicurling, skulptera med is, rörelselekar.
  • Elev som, i förväg, visat sin lärare skriftligt tillstånd hemifrån, kan få möjlighet att öva plurrning med kläderna på i isvak.

Eleverna kommer att jobba med aktiviteter gruppvis i ungefär lika antal grupper som antalet medföljande vuxna. Under dagen gör vi lekar och undersökningar kopplade till vinter på och invid sjön.
Det finns möjlighet till plurrningsövning för elever och vuxna. På sjön Ravalen kan vi troligen inte åka skridskor.

Utrustning
Kläder efter väder. Även om det inte finns skrinnarkläder i allas hem så kan ”lager-på-lager”-principen användas. Fyra tröjor blir varmare än två, även om varje tröja är tunn. Dubbla vantar värmer bättre än ett par. Halsduk och mössa behövs också. Yllesockor och plats till sula i stora och grova skor/kängor ökar chansen till varma fötter. Barnen kanske kan låna av varandra eller av grannar och släktingar.
Naturskolan lånar ut isdubbar till maximalt 30 personer, därutöver måste varje person ta med egna dubbar/egna skolans isdubbar för att kunna besöka isen. En ryggsäck finns till låns speciellt för doppet.

Ordentlig matsäck är en viktig del för en lyckad utomhusdag. Varm dryck i termos (eller plastflaska inuti reservsocka och extratröja) är nödvändigt. Färdigskalad apelsin med russin i plastburk ger extra ork i slutet av dagen. I ryggsäcken bör också finnas sittunderlag och extra tröja att ta på när man sitter still.

Utrustning/forts.
Plurrövningen görs med egna och kompletta lager-på-lagerkläder. Den som vill plurröva, tar med en extra bag med ombyteskläder för alla klädlager inklusive mössa, vantar, sockor och t ex gympadojor.  Välj helst en jacka som kan tillslutas nertill och vid ärmsluten.
Redan hemma klär du på dig de kalsonger/trosor, underställ och tröjor du skall doppa dig med: då blir det lätt att byta om i Naturskolans tält före doppet. Efter isvaken finns ju torra kläder i din bag.  Vi avråder bestämt från att plurra med ”mysbyxor” i bomull: man blir som en blöt och frusen disktrasa…  Träningsoverall i syntetmaterial eller regnkläder samt skor, yllestrumpor, syntet- eller ylleunderställ, tröja , mössa, halsduk och handskar är bra.

Förberedelser
  • Prata om smart vinterklädsel och bra vintermatsäck
  • Repetera och förklara platser där isen är svag. (Där vatten rör sig eller där något värmer vattnet eller hindrar vattnets värme att stråla upp i luften.)
    • vass, råk (bred spricka),
    • brygga, bro, udde,
    • avlopp, utlopp, inlopp,
    • sund, grund, vindbrunn (område utan is, svår att se)
  • Samla in skriftligt tillstånd hemifrån i förväg för elev som vill öva plurrning. Man skall vara frisk, ha friskt hjärta och normalt blodtryck. Som klasslärare ansvarar du för att barn som just planerar hoppa i faktiskt fått målsmans tillåtelse.
  • Kopiera möjligen avsnittet om utrustning från detta brev till ditt eget veckobrev.
  • Tag med en kamera för klassens dokumentation. Kameran kanske inte skall bada
  • Som omtänksam och förutseende lärare tar du med i din ryggsäck: extra vantar, sockor och tröja till barn som riskerar att glömma.
  • Tematräff för pedagoger, eftermiddag 9 februari “Säker på isen” http://naturskolan.edu.sollentuna.se/fortbildning

Litteraturtips
att använda till föräldramöte och elever före och vid uppföljning efter isdagen:


Vi hoppas på några minusgrader och fint vinterväder!    



Hälsningar från Naturskolan i Sollentuna